сладкая газировка, одышка, грипп, трудоголизм, R-Clinic, Одесса, Одесская область, инсульт, коронавирус, ковид

Люди з особливими потребами, які досягли похилого віку, традиційно вважаються групою ризику, що в першу чергу схильна до серцево-судинних загострень. Справді, вікова категорія 65+ частіше за інших страждає на хвороби серця та судин, а також схильна до нападів хронічних патологій. Проте на тлі тих випробувань для всього населення країни, які принесли спочатку пандемія коронавірусу ковід (Covid-19), його численні штами (омікрон, кракен, дельта та інші) та, нарешті, повномасштабна війна в Україні, у молоді та громадян середнього віку спостерігається в масі серйозне погіршення самопочуття та схильність до ранніх криз. Прямою основою виникнення патогенної схильності організму виступають дуже незначні при поверхневому аналізі чинники, які стають деякими тригерами. Ці помилково неважливі аспекти входять у негативну взаємодію з вельми значущими фізіологічними сегментами організмів людей, чий імунітет ослаблений загальнодержавними катаклізмами у соціальній, економічній та екологічній сферах. Навіть на перший погляд нешкідливі задишка, грип, трудоголізм та солодка газована вода — це все неявні причини інсульту, присутність яких у нашому повсякденному житті потрібно строго контролювати.

Причини інсульту, які більшість наших співгромадян просто недооцінює

  • Надмірна активність на робочому місці та у підприємницькій діяльності забирає у багатьох українців та українок усі життєві ресурси. Трудоголізм недооцінений як фактор небезпеки для здоров’я, вважає досвідчений невролог, який представляє надійний медичний центр «R-Clinic» (Одеса та Одеська область). Робота та ділова зайнятість нерідко займають весь простір, а іпотеки та соціальні зобов’язання лише посилюють мотивацію працювати ще довше. За статистичними даними, понад 55 годин робочої діяльності протягом щотижневих п’яти днів наближають ішемічний, субарахноїдальний, кардіоемболічний або геморагічний інсульт на 30% ймовірніше, ніж адекватні 40 робочих годин протягом тижня.
  • Шумовий фон. Цей фактор також відсилає до виробничої діяльності, проте йдеться швидше про екологію безпосереднього місця проживання. Сильний шум, який довгий час чується біля будинку, де проживає схильна до серцево-судинних загострень людина, здатен викликати інсульт. Група європейських дослідників (Копенгаген, Данія) з’ясувала: з рівнем шумових ефектів у мікрорайоні та вулиці суттєво пов’язані ризики перенести крововилив у мозок чи апоплексичний удар. Починаючи від 60 dB (дБ, децибел), зростання звукового тиску на кожні 10 dB загрожує збільшенням ймовірності судинного нападу на 27%.
  • Солодка газована вода. Про шкоду солодких газованих напоїв говорять вже давно з усіх інформаційних платформ, присвячених здоров’ю та довголіттю. Крім того, що рідкий цукор викликає найнебезпечніший цукровий діабет, така продукція сприяє тому, що при зловживанні шипучими напоями цілком можливий інсульт. Загальносвітова статистика стверджує: якщо людина (особливо схильні жінки!) споживає в середньому дві банки такого газування (близько 600 мл), то можливість отримати інсульт зростає аж на 30%. Тому будьте вкрай обережні при виникненні стійкого бажання купувати на вечір 2 л солодкої насолоди, яка часто вживається з другим не менш шкідливим продуктом — йдеться про фаст-фуд та снеки.
  • Надмірна вага тіла, швидкий перехід до худоби. Коливання тілесної маси у вигляді помітного збільшення до звичайної ваги або навпаки, стрімке схуднення, на 41% збільшує ризик зазнати апоплексичної травми або викликає ТІА (транзиторна ішемічна атака). Експерти з південно-східної Азії (Сеул, Корея) стверджують, що гормональні зміни порівняно зі стабільним станом організму мають на судини найнегативніший вплив. Вчені рекомендують дотримуватися приблизно однієї ваги починаючи із середнього віку — цьому допоможуть збалансоване харчування та здорова фізична активність.
  • Грип та інші вірусні недуги, які протікають у середній та тяжкій формі, на 40% збільшують ймовірність того, що в ослабленій судинній системі головного мозку хворої людини відбудеться інсульт. Північноамериканські медики (Сіетл, США) дійшли висновку, що протягом 2 тижнів зберігається небезпека пережити удар для тих пацієнтів, хто був госпіталізований із грипом.

Грип не лише хвороба, а й патогенна основа для інших захворювань

Слід зазначити, що грип та інші респіраторні інфекції дуже небезпечні самі по собі. Однак ці недуги найчастіше здатні стати тригером для ще тяжчих патологій.

  • Грип дуже легко передається. Це дуже небезпечна особливість, яка надзвичайно збільшує масовість сезонної захворюваності.
  • Гостра інфекція здатна призвести до смерті. Але це ще не все — хворий може померти від ускладнень та наслідків вже після одужання від грипу.
  • Нагадаємо, що, згідно з сумними статистичними даними, після перенесеного інфекційного захворювання нерідко причиною загибелі пацієнтів стає інсульт, інфаркт, пневмонія, атеросклероз, ХОЗЛ (хронічне обструктивне захворювання легень) та інші ускладнення.
  • Часто до грипу чи захворювання на інший вірус таких потенційно летальних наслідків у хворого ніколи не спостерігалося. Що ж говорити про анамнези, в яких вже було зафіксовано хронічні чи навіть невиліковні діагнози? Грип і подібні до нього недуги суттєво загострюють вже існуючі патології.
  • Так, якщо хворий переніс коронавірус, то ще протягом багатьох тижнів, а може й кількох років, існує підвищена ймовірність того, що утвориться тромб. Це свідчить про те, що можлива тромбоемболія, а також раптовий інсульт або серцева недостатність.
  • Грип здатний залишити в органах пацієнта, що перехворів, якийсь негативний відбиток. Тому важливо після того, як критичний стан пройшов, здати аналізи, пройти обстеження і, в тому числі, зафіксувати параметри згортання крові. Така поінформованість дозволить унеможливити тромбоз, виникненню якого перешкоджають своєчасні профілактичні заходи.

Фахівці рекомендують використовувати такий дієвий засіб, як вакцинація. На сьогодні, вважають вони, вакцинування — це найрезультативніший спосіб убезпечити себе та своїх родичів.

Задишка — «тривожний дзвіночок», що сигналізує про ризик інсульту

На думку добре обізнаних медиків, задишка є органічним інструментом, який завдяки зміні глибини, частоти і ритму дихання адаптує організм людини до поточних умов і навантажень. Причини задишки бувають різними.

Нагадаємо, що кожна клітина та орган людини споживають кисень у тому обсязі, який їм необхідний для нормальної життєдіяльності.

Якщо виникає дефіцит кисню, збільшення вуглекислого газу в крові сигналізує в дихальний апарат про цю невідповідність. Після цього органи дихання починають працювати інтенсивніше — людина дихає частіше.

Причини виникнення задишки — недвозначні сигнали тривоги

Причини, з яких у Вас або Вашого родича може почастішати дихання, надзвичайно різноманітні. Так, починаючи від неврозу, психологічного розладу, алергічної реакції, проблем із метаболізмом та обміном речовин до патологій серцево-судинної або дихальної системи. Також можлива небажана присутність якоїсь механічної перешкоди для нормального проходження повітря до органів дихання. Це можуть бути алергічні реакції у вигляді пухлини, набряк гортані тощо. Також перешкоджати проникненню кисню в легені може стороннє тіло — дрібний предмет, який потрапив у бронхи чи горло, також викликає кашель, першіння, задишку.

  • Захворювання дихальних каналів є поширеною причиною прискореного дихання. Можлива забитість бронхів мокротинням. Це може бути спазм при бронхіальній астмі.
  • Однак раптовий біль у грудях, задишка, тахікардія та набряк нижньої кінцівки свідчать про інше — причиною такого хворобливого явища швидше за все є приплив у легені крові з вен ніг. Ця патологія називається тромбоемболія легеневої артерії.
  • Викликати задишку цілком здатна пневмонія. Якщо на додаток до прискореного дихання ще й піднялася температура, то необхідне миттєве лікарське втручання. Потім обов’язково проводиться рентген та КТ (комп’ютерна томографія) порожнини грудного відділу.
  • Передінфарктна задишка зустрічається досить часто. Інфаркт міокарда виникає передусім через гострий дефіцит кисню в серцевому м’язі. Через кисневу недостатність апарат серця та передсердь не в змозі доставляти органічним тканинам стільки кисню, скільки їм потрібно для нормального функціонування.

Можливою причиною задишки нерідко стають атеросклеротичні бляшки, які перешкоджають кровотоку в судинах. В результаті може статися розрив аневризми, інсульт, розвинутися ішемічна хвороба серця. При такій симптоматиці задишка виникає навіть при невеликому навантаженні під час ходьби вгору сходами або при підйомі незначних тяжкостей. У такій ситуації вкрай рекомендована профілактика — добре підібране медикаментозне лікування, фізіотерапія, лікувальний масаж, звільнення від шкідливих звичок.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *