питание, продукты, лосось, авокадо, яйца, сыр, дорблю, бри, чеддер, моцарелла, болезнь Альцгеймера, деменция

Приватний медичний центр «R-Clinic» (Одеська область та місто Одеса) постійно практикується на наданні соціальної допомоги для населення регіону різного віку та надає такі кваліфіковані послуги, як відновлення після інсульту/інфаркту, хірургічної операції на внутрішніх органах, перелому шийки стегна, травми хребта та голови (ЧМТ — черепно-мозкова травма). Зрозуміло, профілактика і максимально швидка, своєчасна реабілітація відразу після події, що травмує, дуже важливі. Однак не забувайте, що корисне харчування — це допомога Вашому організму в будь-якій ситуації незалежно від того, до якої вікової категорії Ви належите — до пізньої, середньої або ранньої. Безумовно, люди з особливими потребами, які досягли поважного віку, насамперед зацікавлені та потребують збалансованих та дієтичних продуктів щоденного споживання. Про це необхідно пам’ятати завжди і на кожен день складати поживний раціон, що підтримує бадьорість. Догляд за літніми після оперативного лікування або ТІА (транзиторна ішемічна атака) передбачає зміцнення ослабленого організму за допомогою таких дієвих інструментів, як медикаментозна терапія, масаж, ЛФК (лікувальна фізкультура), фізіотерапія, вправи на спеціалізованих стендах та тренажерах. Але паралельно потрібно зміцнити тіло, наростити м’язову масу та усунути спастичність. Найкращий помічник у побудові нової форми для ослабленого недугою організму — тваринний білок.

Рекомендація: потрібно їсти найкращі високобілкові продукти

На думку геронтологів, які досліджують дієтичне харчування пацієнтів неврологічних відділень і тих людей похилого віку, хто перебуваючи вдома проходять амбулаторне лікування або відвідують денний стаціонар, близько 70% людей похилого віку українців у рамках щоденного раціону не отримують тваринний білок у необхідному для їх організмів.

  • Найбагатше джерело білка — це поза всякими сумнівами продукти тваринного походження. Це може бути запечене яйце, омлет або відварене курча. На жаль, за даними незалежного дослідження, багато літніх українців та українок недоотримують зі свого раціону достатньо нутрієнтів для нормалізації органічного функціоналу.
  • Майже що кожній четвертій людині похилого віку в Україні необхідно не тільки суттєво скоротити споживання кухонної солі, а й негайно збільшити обсяг білкової їжі, що з’їдається щодня.
  • За словами невролога, який провів чимало часу у хірургічних та терапевтичних відділеннях лікарень та закладів охорони здоров’я, більшість людей похилого віку, які пережили падіння, серцеві напади та різноманітні травми, потребували фізичної підтримки — тіла пацієнтів помітно слабшали. Щоб залишатися хворими, але при цьому бадьорими людьми, які здатні чинити опір патологіям і витримати переломи, що довго зростаються, необхідно їсти білок у більшій кількості. Для багатьох ця аксіома невідома, тому часто спостерігається велика різниця між обсягом білка, який людина з’їдає, та тією кількістю білка, що їй насправді необхідний для нормалізації самопочуття.
  • Підкреслимо, що споживання належного обсягу білкових продуктів особливо важливо для людей похилого віку, оскільки дефіцит білка призводить до загальної слабкості, швидкої стомлюваності, втрати нормального тонусу м’язів і скорочення м’язової маси. Також зазначимо, що нарощування та стабілізація обсягу м’язів є важливим фактором протистояння серцевим захворюванням і, зокрема, запобігає інфаркту міокарда.
  • Свиняча відбивна, стейк, куряча грудка та інше м’ясо тварин залишається, незважаючи на запевнення дієтологів про його сумнівну корисність, основним і найпотужнішим джерелом тваринного білка.
  • Риба (насамперед лосось і тунець) займають другу позицію щодо вмісту білкових елементів, а за нею йдуть яйця.
  • Існує чимало продуктів, які хоч і не займають верхні рядки білкового рейтингу, але являють собою відмінне джерело білка — це качині та гусячі (у більшому обсязі містять протеїн!), Курячі та перепелині яйця (перші та другі за калорійністю відповідно), бобові культури ( квасоля, нут, сочевиця), консервовані боби, рибні консерви, молоко та йогурти.
  • За вмістом білка молочні продукти йдуть після яєць. Після кисломолочних складів і різних типів молока це сир (чеддер, моцарелла, бринза, брі, камамбер, дор блю та інші види).
  • Коров’яче молоко є найбільшим носієм білка. У рослинному молоці його присутність набагато нижча — у соєвому його трохи менше, ніж у коров’ячому, у вівсяному невелика кількість, а в мигдальному зовсім трохи.

Продукти, які зміцнюють роботу людського мозку

Судинна деменція та її підвид — хвороба Альцгеймера — завдають безліч турбот, незручностей самим хворим та їхнім сім’ям, а також нерідко призводять до смерті. І це не дивно, адже люди, які страждають на ці захворювання, найчастіше не в змозі себе обслуговувати в гігієнічному та побутовому аспектах, а недоумство, втрата пам’яті, дезорієнтація у просторі та часі часто стають причиною шкоди, що хвора людина завдає оточуючим і самому собі. На думку передових дієтологів, з віком їжа надає все більш значний вплив на здоров’я людини в цілому і, зокрема, на функціональність мозку. Далі у статті ми перерахуємо продукти харчування, споживання яких, згідно із заявами нутриціологів, найбільш позитивно позначається на когнітивних процесах та розумовій діяльності людини.

  • Безперечно, що ягода чорниці — один із найпозитивніших продуктів для розуму та судин голови. Адже навіть чорничний сік сприяє покращенню емоційного фону, посилює здібності мислення і навіть зміцнює пам’ять. Рослинні поживні елементи та антиоксиданти захищають клітини мозку від порушень, що доставляють вільні радикали. А для імунітету гарною підмогою виступає вітамін С, який також у великій кількості містять ці чудові ягоди.
  • Говоримо лосось — маємо на увазі омега-3, говоримо омега-3 і, зрозуміло, маємо на увазі лосось. Ця риба найбільш багата на жирні кислоти з усіх природних продуктів тваринного походження. Перед тими, хто віддає перевагу червоній рибі, горбуші та старанно споживає лосось, відступають розлади мислення і навіть хвороба Альцгеймера.
  • Також багаті жирною кислотою омега-3 насіння та горіхи. Крім того, вони містять такий важливий мікроелемент, як магній, а також вітамін Е та антиоксиданти. Нагадаємо, що магній особливо корисний для нормального функціонування і довгострокової, і короткострокової пам’яті. Що ж до конкретно омеги-3, то сучасна нутриціологія особливо радить волоські горіхи, у яких максимальний вміст цих незамінних для людського організму жирних кислот.
  • Флавоноїди, які помітно стимулюють когнітивні процеси у людських мізках, наповнюють темний шоколад. Допомагають і антиоксиданти, що також містяться в ньому ж. Кофеїн, який ми отримуємо не лише у популярному напою кава, фармацевтичних таблетках, а й у шоколадних плитках, помітно підвищує уважність та її концентрацію. Найбільший вміст речовини какао (джерело кофеїну) має темний шоколад, тому нутріціологи рекомендують його як максимально корисний вид шоколадного продукту та розваги.
  • Плоди авокадо постачають людським органам та судинам фолат та вітамін К. Їх поєднання незамінне в рамках профілактики такого загострення судинної патології, як ішемічний інсульт, а саме протистоять утворенню тромбів. І, зрозуміло, нутрієнти авокадо позитивно позначаються на розумовому функціоналі, здатності концентруватися, пам’ятати і згадувати щось. Екзотичний плід рясно надає їдокам вітаміни С і В, які потрібні людині постійно, але не виробляються організмом, а надходять до органів з їжі. Також з авокадо надходять мононенасичені жири, які є дуже важливими для адекватної роботи людського мозку. Згідно з результатами дослідження західних нейробіологів, у любителів авокадо спостерігається високий показник індексу BDNF (нейротрофічний фактор), який вказує на рівень присутності важливого білка, що захищає мозок від ранньої деменції та регресії у когнітивній діяльності.

Різноманітні фрукти та овочі потрібні людині щодня

Для того, щоб людський організм якомога довше залишався максимально функціональним, необхідно підтримувати адекватні функції серцевого апарату, судинної, вегетативної, нервової, ендокринної та травної систем. У такому випадку нормально працюватиме руховий і опорний апарат, а також головний мозок. Для цього дуже важливі антиоксиданти, поживні елементи мозкових тканин та стимулятори нейронних секвенцій, які відповідають за когнітивні процеси та мислення загалом. Насамперед важливо їсти щодня овочі та фрукти, злакові та бобові культури, в яких багато вітамінів різних груп, а також міститься клітковина. Вкушаючи тунець і лосось, ми доставляємо в органи та кров таку необхідну омегу-3, що заповнює щоденну потребу нашого мозку в жирних кислотах.

Застереження нутріціологів

Дієтологи та експерти людського харчування радять звести до мінімуму або зовсім усунути з раціону оброблені харчові ерзаци (копчені та варені ковбаси, шинку, сосиски, сардельки, снеки, чіпси, каші, вермішелі та пюре швидкого приготування). І навпаки, наростити споживання натуральних продуктів — це насіння, горіхи, цільнозерновий хліб. А помірним споживанням темного шоколаду іноді можна приємно розважити себе і трохи посилити мозкову діяльність.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *