клещ, укус клеща, болезнь Лайма, боррелиоз, энцефалит

Період активності кліщів переважно спостерігається щорічно з травня до жовтня. Тому довгоочікувана весняна пора часто приносить не лише радість сонячній погоді, буйному цвітінню різнотрав’я, а й небезпеку стати жертвою павукоподібних носіїв бактерій боррелії. Антигерой цієї статті — кліщ. Що робити і що відбувається з людиною за укусу? Спершу скажемо кілька слів про локації, де нас чатує цей представник підкласу членистоногих. Та практично скрізь небезпечно — і під час прогулянки парком чи підліском, на березі річки, в саду біля будинку, просто на міській вулиці біля клумби. Згідно зі статистичними даними, опублікованими українським міністерством охорони здоров’я, щороку за допомогою після тих наслідків, які викликає укус кліща, звертаються близько 20 тисяч постраждалих громадян. Максимальна активність цих шкідників здоров’ю жителів України припадає на два тимчасові відрізки: це квітень-травень та серпень-вересень. Традиційно, кліщ чекає на свою жертву, перебуваючи в траві, на гілці куща або дерева. Існують домисли про їхню здатність стрибати на великі відстані і висоту, однак, вони не відповідають реальним можливостям цих членистоногих тварин, які не є комахами, і тому такими, що не мають таких широких можливостей і здібностей за своєю органічною структурою.

Кліщ довго готується до укусу, вибираючи ділянку шкірного покриву з найменшою товщиною шкіри, тому теоретично є час, щоб зняти його, якщо вчасно помітити його присутність на своєму тілі. Всмоктується шкідник до 20 хвилин за довжиною цього процесу, але при цьому виділяє органічний анестезуючий склад, який робить його інвазивне вторгнення непомітним. Почервоніння і свербіння виникають лише через кілька днів після інциденту, а сам кліщ, наповнюючись кров’ю жертви, збільшується в розмірі. Ці шкідливі істоти поширюють як бактеріальні і вірусні патології, здатні вражати і домашніх тварин, і людей (рикетсіоз, наприклад). Для людини становлять найбільшу шкоду хвороба Лайма (бореліоз) та енцефаліт. Укус ще означає, що людина заражена, проте, чим довше паразит живе під шкірою, тим більше ймовірність, що хвороба все-таки пошириться в організмі.

Що потрібно робити при укусі кліща?

Найголовніше — якнайшвидше помітити кліща і усунути його з поверхні тіла, що буває не просто зробити, оскільки паразитична тварина в’їдається під шкіру. Чим кліщ, що довше роздувся, причаїться в ранці, тим більше хвороботворних бактерій пошириться в органічних тканинах людини.

Якщо укус виявлений, слід негайно:

  • Звернутися до найближчого травмпункту, де шкідника видалять та оброблять ранку, а дадуть необхідні рекомендації щодо профілактики. Якщо доводиться робити це самим, намагайтеся вхопити кліща ближче до головки пальцями або пінцетом, щоб він не лопнув. Використовуйте антисептики, бактерицидне мило та медичні рукавички. Не потрібно застосовувати лідокаїн для знеболювання та обробляти місце укусу підручними засобами лаком для нігтів, спиртом чи оліями. І найважливіше — не треба давити кліща, не вийнявши зі шкірного покриву!
  • Видаліть частину кліща (якщо така є) стерильною голкою. Обробіть ранку перекисом водню або йодом.
  • Ретельно помийте руки та обробіть антисептичним складом.
  • Необхідно проводити вимірювання температури протягом мінімум двох тижнів. Негайно звертайтеся до медичного закладу при почервонінні на шкірі або при підвищенні температури.

Часто запитують: чи потрібно проводити лабораторне дослідження членистоногого тварини, щоб підтвердити чи відхилити ймовірність захворювання? Фахівці вважають, що цього робити не варто, оскільки навіть якщо кліщ є носієм боррелії чи енцефаліту, то з точністю затверджувати зараження укушеного не можна. Поряд з цим правильно буде вважати, що не можна бути впевненим у тому, що людина здорова, якщо кліщ не є носієм шкідливих вірусів та бактерій. Потрібно проводити ретельне моніторування стану потерпілого та своєчасно реагувати на тривожні симптоми. Таким чином лабораторне вивчення тварини нічого не дасть — такий похід не вважається результативним.

Які ризики існують після укусу кліща?

Найчастіше — це хвороба Лайма, що отримала свою назву за первинною локацією виявлення недуги в США: штат Коннектикут, містечко Олд-Лайм. На що слід звернути увагу насамперед, щоб відстежити первинний прояв патології?

Через кілька днів або навіть тижнів здатні з’явитися такі ознаки:

  • Збільшуються лімфовузли, виникає ломота у суглобах, болять голова та м’язи, зростає температура тіла, з’являється озноб.
  • Виникає характерне висипання на шкірі у формі кіл до 30 сантиметрів у діаметрі – це мігруюча еритема. Це місце може хворіти і свербіти, нагріватися періодично. Висипка здатна з’явиться не тільки в місці укусу — де завгодно.

За таких ознак найчастіше призначаються антибіотики. Призначення може зробити лише фахівець! Тільки досвідчений невролог здатний правильно призначити дозування та період лікування. Для цього необхідно звернутися у надійний медичний центр.

Як не допустити ймовірність укусу кліща?

  • Найпростіший і найдієвіший спосіб — вакцинація від бореліозу та енцефаліту, якщо Ви плануєте відвідування ендемічної місцевості.
  • Перебуваючи на природі, де багато трави, дерев і кущів, одягайте одяг з довгими рукавами, не носіть шорти та короткі спідниці — максимально прикривайте верхні та нижні кінцівки, а також шию, голову.
  • Під час прогулянки регулярно оглядайте дітей та себе.
  • Під час розбивання табору та встановлення намету вибирайте ділянки із сухою травою.
  • Після повернення додому огляньте себе, домочадців, ретельно перевірте весь одяг, підстилки та сумки.

Найкращий і перевірений спосіб захисту від кліщів дотримання всіх рекомендацій щодо профілактики та попередження укусів та подальшого інфікування!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *