Пропустіть зал очікування!

Зареєструйтесь онлайн перед приїздом.

У нас є актуальні розклади, контактна інформація та можливість записуватись на прийом через Інтернет.

Аероіони: оздоровчий інструмент, який успішно використовує кліматотерапія

Використання аероіонів у медичному напрямку на сьогодні набуло досить широкого поширення. Фахівці, які представляють медичний центр R-Clinic, з цікавістю та повагою ставляться до різноманітних практик, у яких поєднується фізіотерапія (вплив на організм людини за допомогою фізичних) явищ) та медикаментозне обслуговування. Аероіони – це оздоровчий інструмент, який успішно використовує кліматотерапію. Аероіонотерапія впливає на організм дитини зарядженими електрикою частинками навколишнього повітряного середовища. У сучасній медицині все більше приділяють увагу тим можливостям позбавити дітей недуг, які не мають таких побічних ефектів, як фармакотерапія. Зрозуміло, ліки дієві, однак, з результативності в чомусь одному, привносить дисбаланс у щось інше. Інтерес медиків та батьків ослаблених ранніми захворюваннями малюків до застосування повітряних аероіонів цілком передбачуваний. У житті сучасної людини багато, на жаль, змінилося на гірше — сьогодні страждає і глобальна, і локальна екологія. Атмосфера на вулицях міст і в житлах змушує шукати якісь можливості для її поліпшення або хоча б можливості перебування в будь-яких кращих умовах.

Дефіцит негативно заряджених іонів повітря відчувається повсюдно, тому метод аероіонотерапія поступово стає дедалі популярнішим. Нейрогуморальна регуляція людини і великого, і маленького вимагає внесення коректив з боку навколишнього середовища. Рецептори дихальних шляхів та шкірного покриву зовсім маленьких дітей та підлітків почуваються набагато краще тоді, коли на них впливає аероіонотерапія.

Аероіонотерапія допомагає протистояти негативному впливу навколишнього середовища, що погіршується

Як ми вже сказали в цій статті, інтерес до цього методу, що входить до загального напрямку, який очолює кліматотерапія, останнім часом активізувався. І це зовсім невипадково. Так, зараз стало модним говорити про екологічну катастрофу, що насувається з кожним роком, проте інноваційні методи відновлення здоров’я людства в цілому неухильно продовжують розвиватися. Нові технології впроваджуються повільно, але правильно. Стрес підстерігає сучасного громадянина з раннього віку і цьому є найпростіше пояснення. Повітря насичене вуглецевими викидами, які накривають поверхню земної кулі подібно до савану. Цей згубний шар називається парниковий ефект або вуглецевий слід, що складається з шкідливих газів, що утворюється під час вироблення вуглецевих видів палива в рамках промислового виробництва та інших негативних факторів сучасної цивілізації.

Що відбувається зі здоров’ям сучасної людини вже з дитинства?

Негативний стан повітря стає причиною розладу центральної (ЦНС), периферичної та вегетативної нервових систем, що проявляється у критичному занепаді сил, низької здатності до енергообміну з навколишнім середовищем, у головних болях (мігрень, у тому числі) та не дає організму гідно протистояти навколишньому патогенезу . Занадто багато часу ми тепер проводимо у закритих приміщеннях. Це стосується і дітей, оскільки з настанням ери електронних гаджетів вони перестали цікавитися навколишнім світом у тій мірі, в якій цікавилися ще в останній чверті XX століття. Зараз активну прогулянку в парку замінює нова модна гра на смартфоні або ігровій приставці, яка імітує і симулює і спілкування, і рух, і пізнавальні дії, спрямовані на кінестетичний, тактильний досвід. Найменші крихти вже зі старту своєї життєдіяльності, тобто від народження, потрапляють у таке міське середовище, яке нерідко прямо біля будинку насичено вуглекислим газом. У самому сумному випадку спостерігається млявий гіперкапнія, підвид гіпоксії, коли людина страждає від гострого нестачі кисню. Кисневе голодування, у свою чергу, призводить до хвороботворних процесів у м’язових тканинах та органах, які згодом стають причинами безлічі патологій.

Досить часто, як ми вже говорили, повітря, яким ми дихаємо, позбавлене негативних іонів у потрібному для нормального самопочуття обсязі. Базовою цінністю цих частинок є негативно заряджені іони мають масу корисних властивостей для людської органіки будь-якого віку. Вони дуже чудово впливають на стан слизової оболонки в бронхолегеневому секторі, помітно прискорюють дренажні процеси при порятунку організму від мокротиння, надають позитивну і активну дію на епітелії трахеї, а також бронхів.

Позитивні властивості негативних іонів повітря:

  • Помітний бактерицидний ефект, що є безцінним в умовах сучасного міського життя.
  • Підвищують природні реакції біохімічних органічних процесів.
  • Поліпшують стан слизової оболонки дихального апарату.
  • Сприяють прискоренню процесу регенерації тканин.
  • Захищають організм від місцевого біологічного впливу навколишнього середовища.
  • Поліпшують обмін речовин, прискорюють метаболізм.
  • Відновлюють баланс гальмівних та збудливих реакцій у ЦНС.

Яка думка щодо аероіонотерапії у сучасної медицини?

Ефективність використання у більшості сучасних медиків не викликає сумнівів, проте не можна остаточно заявити про повну доведеність корисної дії даного методу на основі спостережень за певною групою пацієнтів протягом кількох десятків років. Необхідно відразу відзначити ту різницю, яка існує між використанням іонізатора повітря в лікувальних, терапевтичних та профілактичних цілях, та побутове використання такої апаратури. Бра, кулясті скляні конструкції, сфери та люстри застосовуються в побуті та створюють при цьому надзвичайно насичене електричне статичне поле. Оксиди азоту і озону, що утворюються в результаті їх роботи, не можна вважати абсолютно нешкідливими для органів дихання, особливо тоді, коли такий стан повітря в житловому приміщенні переважає переважну кількість годин на добу. Безсумнівна та користь, яку аероіонотерапія надає в рамках позбавлення від хронічних захворювань бронхолегеневого апарату людини будь-якого віку. Все це повною мірою стосується і оздоровлення дітей.

Аероіонотерапія: показання до застосування

Згідно з офіційною позицією сучасної медицини, аероіонотерапія має безперечно позитивний ефект у процесі лікування багатьох захворювань, пов’язаних, насамперед, з вегетативною та дихальною структурами зростаючого організму дитини. Патології, які ще з пренатального періоду зароджуються в вузлових центрах нервової системи, безпосередньо пов’язаних з серцевим апаратом, судинами і кровопостачанням органів, що ще розвиваються, відступають перед комплексним лікуванням, що успішно поєднує фізіотерапевтичні методи і продуману, прописану на основі ретельного аналізу стану організму, медикаментозну.

Важливим фактором для органів і судинної системи малюка, що розвиваються, є кровотворення. Гемопоез помітно покращується у тих пацієнтів, які відвідують сеанси аероіонотерапії та практикують дихальну гімнастику. У кімнатах, де атмосфера дуже вдало імітує природне середовище, що найбільше сприятливо впливає на органи дихання дітей, відбувається унікальне явище — підвищена іонізація повітря справляє профілактичний ефект, який має для здоров’я дитини позитивне значення.

Загоєння ран, післяопераційних швів та порізів

Місцева аероіонотерапія успішно застосовується для загоєння порізів, швів, що утворюються після хірургічного втручання у внутрішні органи та ран, на які локально подається іонізовані потоки повітря. Таким чином, пошкоджений сегмент шкірного покриву не тільки добре загоюється. Паралельно нівелюється больовий синдром — знеболювальна дія є ще однією дуже корисною властивістю, якою володіє фізіотерапевтичний метод, який описується в цій статті.

Іонофорез

У методології патологій нервової, ендокринної та вегетативної систем часто згадується позитивний вплив на слизові оболонки внутрішніх органів та заражені інфекціями ділянки шкірного покриву, що на них надає застосування такого інструменту як іонофорез. Під впливом досить відчутної напруги постійного струму (франклінізація – ще один ефективний фізіотерапевтичний метод) виникає міграція заряджених іонів, що дуже позитивно впливає на оброблюваний сектор шкіри. Що отримує пацієнт у результаті сеансу іонофорезу?

  • Посилюється лімфодренажний ефект.
  • Згладжуються дрібні шрами і навіть рубці.
  • Сходить набряклість.
  • Прискорюється детокс — організм швидше позбавляється токсичних речовин.

Аероіонотерапія: протипоказання до застосування

Зрозуміло, існують анамнези, у яких даний спосіб фізіотерапевтичного лікування виключається. Крім деяких патологій ЦНС, що торкнулися внутрішніх органів та органічних структур, аероіонотерапія виключається при таких недугах, як:

  • кардіосклероз;
  • ревматизм;
  • поліартрит;
  • емфізема легень;
  • вірусна
  • пневмонія.

Також виключається застосування вищеописаного методу при нервових та загальних виснаженнях організму, при онкологічному захворюванні, будь-якого тижня вагітності.

Насамкінець підкреслимо, що аероіонотерапія для дітей, як і озонотерапія, вимагає дуже персоналізованого підходу при призначенні та проходженні оздоровчого курсу. Дозування аероіонів, яке приймає малюк на кожному сеансі, має бути чітко вивірено, має відповідати потребам і можливостям зростаючого організму. Унікальність цієї техніки і полягає в тому, що медик здатний контролювати щільність і спрямованість потоку яженних іонів. Неврологічні, судинні, серцеві, вегетативні, ендокринні відхилення схильні до позитивного впливу цього методу, в універсальності якого полягає ще одна його перевага.

Для дітей аероіонотерапія корисна у плані підвищення рівня концентрації в освітніх практиках, посилення загальної працездатності, покращення когнітивних здібностей головного мозку, а також зниження рівня тривожності, стресу, фобій та фрустрації. Іонізовані частинки покращують нічний відпочинок та усувають безсоння, вирівнюють повсякденне психоемоційне тло. Ця техніка готує організм дитини до фізичних вправ та зміцнює його в рамках реалізації програм дитячої реабілітації, які надає медичний центр R-Clinic.

У кабінеті фізіотерапії представлені різноманітні пристрої, за допомогою яких проводиться оздоровлення пацієнтів. Хворі переживають різні патології, тому методи та способи лікування також досить різноманітні. Про один із них ми розповімо в цій короткій статті. Що таке аероіонотерапія? У навколишньому повітрі міститься газ, заряджені частинки якого називаються аероіони. Терапевтичний вплив негативно і позитивно заряджених повітряних іонів на організм людини добре вивчено ще наприкінці XIX століття, проте в портативному вигляді прилад, який впливає іонами на ослаблену недугою людину, набув масового поширення набагато пізніше. Апарат аероіонізатор надійшов у серійне виробництво в середині 60-х років XX століття у Великій Британії, а через 20 років був повністю визнаний офіційною медициною і отримав багаторічне підтвердження в рамках практичного використання.
Цілющі властивості аероіонів та гідроаероіонів (заряджені частинки в дрібнодисперсній волозі) добре відомі науці та медицині. Гідроаероіони насичують атмосферу біля водоспаду, на берегах бурхливих річок у горах, біля потужних фонтанів, які людина створила штучно. Такий корисний склад має також повітря на морському березі, якщо ми спостерігаємо сильний прибій. Але що таке сучасна аероіонотерапія? По суті, це рефлекторний вплив на рецептори пацієнта, які в першу чергу розташовані в шкірному покриві та слизовій оболонці верхніх дихальних шляхів. Як правило, у безпосередній залежності від лікувального ефекту, який медики зафіксували протягом багаторічного застосування на практиці даного методу, корисні позитивно заряджені іони діоксиду вуглецю (вуглекислий газ), а молекули кисню, навпаки, ефективні з негативним зарядом.
Це один з тих методів фізіотерапевтичного лікування, які багато вчених вважають способом схожим на застосування плацебо. Тобто, маються на увазі насамперед психологічні ефекти позитивної якості, що також дуже значуще. Але які безпосередньо лікувальні властивості має аероіонотерапія? Насамперед це спосіб посилення такого органічного процесу, як нейрогуморальна регуляція. Завдання цієї функції організму полягає в регулюванні метаболізму, лімфотоку та кровотворення шляхом упорядкування та налагодження спільної роботи всіх нейромедіаторів (гормони, метаболіти та інші) організму. Згідно з експертною думкою, найбільш вираженим лікувальним ефектом мають іони, які є негативно зарядженими частинками.
Фізіотерапія безсумнівно надає найкорисніший вплив на органічні системи людини. Але в чому користь саме аероіонотерапії як одного з фізіотерапевтичних методів? Виявляється, що позитивний вплив негативно заряджених іонів кисню виражається в тому лікувальному процесі, який повною мірою відчувають серцево-судинна, дихальна, а також центральна нервова система (ЦНС) пацієнта. Поряд з цим спостерігається стійке налагодження обміну речовин на клітинному рівні, посилення регенерації при ранах, порізах та після хірургічних операцій, а також спостерігається поліпшення при кровотворенні, загальному кровообігу та кровопостачанні. Таким чином незважаючи на відомий скепсис деяких представників медичної науки, аероіонотерапія має безперечну користь для оздоровлення людського організму і займає гідне місце серед інших методів лікування різноманітних недуг і патологій, які насамперед належать до широкої та поширеної категорії неврологічних захворювань.
Аероіонотерапія є досить перевіреним і надійним методом загоєння ушкоджень шкіри та лікування неврологічних розладів. Також даний спосіб фізіотерапії затребуваний при терапії та профілактиці серцево-судинних загострень, під час зміцнення імунних та метаболічних процесів в організмі людини. Як здійснюється аероіонотерапія? Сам метод використовує апарат аероіонізатор, який власне генерує аероіони. Цей пристрій здатний виробляти іони і зі знаком мінус, і зі знаком плюс. Застосувавши спеціальний електричний фільтр, аероіонізатор нейтралізує іони із зарядом, який терапевт відсторонив від поточного лікування. В результаті рецептори шкіри та слизової дихальних шляхів пацієнта отримують ті іони, які необхідні його органам для оздоровлення. Як показує практика, це переважно негативні аероіони.
Один із найбільш поширених у наш час способів фізіотерапії, яким є аероіонотерапія, насправді має свої особливості, як і будь-який інший. Приступати до лікування можна тільки тоді, коли на руках у пацієнта є відповідне направлення, яке оформив невролог, терапевт чи інший фахівець. Для отримання направлення пацієнту необхідно звернутися до лікарні, поліклініки або у надійний медичний центр, в якому медики уважно вивчать його анамнез. Це повною мірою відноситься до поточної клінічної картини, що включає і всі актуальні аналізи, які надасть підопічний. Після цього може бути призначена додаткова діагностика або зроблено призначення до кабінету фізіотерапії. Які є показання до застосування аероіонотерапії? Однією з найпоширеніших недуг, до якої застосовується аероіонотерапія, є бронхіальна астма. Метод цілком застосовний у тому випадку, якщо не спостерігаються додаткові ускладнення у вигляді легеневої та серцевої недостатності, яка періодично здатна проявляти себе у вигляді легких загострень. Також аероіонотерапія показана тоді, коли пацієнта мучать неврози і дерматози, кашлюк, ларингіт, атрофічний риніт, хронічний або гострий фарингіт, афтозний стоматит, і озена (тільки без пошкоджень і патогенних трансформацій слизової оболонки носа, яка повинна зберегти рецептор). Аероіонотерапія традиційно допоможе, якщо погано гояться виразки, глибокі подряпини, рани та шви, які залишаються після хірургічного втручання у внутрішні органи. Одним із найважливіших показань для призначення аероіонотерапії є гіпертонічна хвороба та артеріальна гіпертензія.
Незважаючи на те, що даний метод надає дуже щадний і м’який вплив на людський організм, існують патології, при яких він неприпустимий. Які зафіксовані протипоказання до застосування аероіонотерапії? Однозначне рішення приймає невролог або інший спеціаліст, наприклад, терапевт. Тільки вивчивши історію хвороби та провівши необхідний огляд, лікар здатний призначити чи заборонити будь-який фізіотерапевтичний метод лікування. Однак є перелік патологій, що виключає застосування аероіонотерапії. До них відносяться стенокардія, бронхіальна астма з ускладненнями, гостра стадія туберкульозу, гіпертонія третього ступеня, дихальна та серцева недостатність у явно вираженій формі, запальний процес з високою активністю, цинга, індивідуальна підвищена чутливість до заряджених іонів кисню, непереносимість електрифікованого повітря. Також такий спосіб лікування заборонено на будь-якому терміні вагітності, при загальному виснаженні організму, при виникненні злоякісних новоутворень, а також при інтенсивному перебігу недуг, що належать до патологій ЦНС (центральна нервова система). Аероіонотерапія не допускається тоді, коли людина перенесла інсульт, інфаркт і у неї спостерігається постінфарктний кардіосклероз. Неприпустимо таке лікування, якщо у пацієнта діагностовано ішемічну хворобу серця, гостру форму ревматоїдного поліартриту, емфізему легень або пневмонію.
Аероіонотерапія та апарат аероіонізатор мають свої оригінальні особливості, які, в тому числі, здатні надавати особливу дію на різні органічні системи індивіда. Який вплив на людину мають аероіони? Загалом можна з усією відповідальністю заявити, що аероіони, що вдихаються, надають на організм пацієнта помітний зміцнюючий вплив. Мається на увазі, що ослаблений недугою організм починає краще працювати. Насамперед це поліпшення відчувають на собі периферична та центральна нервова система, а також серцево-судинний та дихальний апарат. Аероіонотерапія істотно підвищує адаптивні здібності людини до навколишнього середовища, а також збільшує опір його органів згубному руйнуванню, яке неминуче приносять із собою гострі та хронічні патології. Завдяки адаптогенній дії аероіонів органи краще пристосовуються до свого поточного стану і набагато успішніше взаємодіють з препаратами, які використовує медикаментозна терапія. Потрібно відзначити, що в комплексі з цілющими аероіонами зміцнюється імунітет організму, покращується метаболізм і прискорюється регенерація, що дуже важливо для тих підопічних, хто нещодавно переніс оперативне лікування або страждає від ран, подряпин та запальних процесів.
На питання, що таке аероіон, відповісти досить просто. Це частки в навколишній атмосфері, які несуть або позитивний, або негативний заряд електрики. Заряди виникають із різних причин. Серед них космічне випромінювання, рентгенівське, ультрафіолетове проміння, а також радіонукліди. Електрика також виникає у самій атмосфері поблизу вершин високих дерев чи в горах — це природний процес. Аероіони найбільше насичують повітря біля водоспадів, гірських річок і біля морського прибою. Саме там утворюється дрібний водяний пил, який насичений зарядженими мікрочастинками. Повітря, яке містить значну кількість іонів з негативним (переважно) та позитивним зарядом електрики, дуже корисне при різних захворюваннях нервової системи, дихального та серцево-судинного апарату. На використанні цієї здатності аероіонів засновано поширений фізіотерапевтичний метод — аероіонотерапія.
Аероіонотерапія є достатньо перевіреним і поширеним фізіотерапевтичним методом, який надає позитивний вплив на багато органічних систем, таких як ЦНС (центральна нервова система), дихальний, судинний і серцевий апарат. Як впливають негативні аероіони на кров? Аероіони також впливають на процес кровотворення. У зв’язку з цим слід зазначити, що негативні аероіони скорочують швидкість осідання еритроцитів. Це також знижує здатність крові людини до зсідання, але при цьому збільшує її в’язкість. Усе сказане безпосередньо відноситься до аероіонів, які мають негативний заряд. При цьому іони кисню або газу, які позитивно заряджені, надають на кров пацієнта протилежний вплив. Підкреслимо, що в цілому аероіонотерапія має однозначно позитивний ефект на загальний стан кровоносної системи, на внутрішні процеси кровотворення, кровопостачання та кровообігу. Зрозуміло, що перед тим, як розпочинати курс лікування цим способом фізіотерапії, необхідно здати кров на аналіз, а також проаналізувати інші біологічні матеріали. На основі результатів обстеження терапевт видасть необхідне направлення на 10-15 сеансів.
Глухов Євгеній Ігорович

Глухов Євгеній Ігорович

медичний директор, лікар-невролог, мануальний терапевт

Реабілітолог із досвідом практичної роботи понад 10 років, випускник НМАПО ім. П.Л. Шупика, завідувач інсультного блоку у відділенні інтенсивної терапії, клінічний ординатор кафедри судової медицини.

Осовський Ігор Сергійович

Осовський Ігор Сергійович

старший реабілітолог з досвідом роботи понад 4 роки

Закінчив школу професійного масажу «Profmed». Спеціалізація реабілітація, масаж, ЛФК.

Білий Євгеній Ігорович

Білий Євгеній Ігорович

Масажист. Досвід роботи становить більше 6 років.

Випускник школи професійного масажу «Profmed». Працює у напрямках: класичний масаж, локальний масаж(масаж голови, шиї, шийно-комірцевої зони, спини, грудної клітини, живота, верхніх та нижніх кінцівок), лімфодренажний масаж, вакуумний масаж, дитячий масаж, медовий масаж, антицелюлітний масаж, лікувальний масаж, апаратний масаж. Креольський масаж бамбуковими паличками; Самурайський масаж бамбуковими віниками; Старослов’янський масаж ложками. (Свідоцтво: №ВН-122; №ВН-170; №ВН-178)
Базей Богдан Миколайович

Базей Богдан Миколайович

Фізичний терапевт, ерготерапевт, реабілітолог, мануальний терапевт.

Закінчив Уманський медичний коледж на кафедрі лікувальна справа, закінчив Вінницький Відкритий міжнародний інститут розвитку людини «Україна» на кафедрі фізична терапія, ерготерапевт Закінчив курс підвищення кваліфікації у професійній школі масажу «Profmed» за спеціалізацією Основи остеопатії, м’які техніки мануальної терапії, постізометрична релаксація, кінезотейпування. Має стаж та досвід роботи у сфері медичної реабілітації 5+ років
ПОТРІБНА ПОРАДА ВІД НАШИХ ЕКСПЕРТІВ?

Замовте зворотний дзвінок зараз!

Ми зв’яжемося з Вами протягом 24 годин з моменту Вашого запиту